De 3 beste vitamines om stress te verlagen

Vitamines om je stress te verlagen

Iedereen heeft weleens te maken met het gevoel van stress. In gespannen situaties of chaotische periodes komt stress veel voor. Wanneer je op veel momenten van de dag gestrest bent, kan dit op de lange termijn negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Er zijn bepaalde vitamines en mineralen die kunnen helpen om stress en angstgevoelens te verlagen. In combinatie met een goede levensstijl kunnen deze vitamines bijdragen aan jouw mentale gezondheid. In deze blog bespreken wij de beste vitamines om stress te verlagen. 

Veelvoorkomende oorzaken van stress

In brede zin wordt stress veroorzaakt doordat je draagkracht niet in balans is met je draaglast. Er wordt dus meer van je gevraagd dan je aankunt. Stress kan worden veroorzaakt door een hoge werkdruk, een onprettige werkomgeving of persoonlijke problemen. Ook zijn er een aantal persoonlijke eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat je meer stress hebt. Eigenschappen die je kwetsbaarder maken voor stress zijn: 

 • Prestatiegerichtheid
 • Perfectionisme
 • Hoge ambitie 
 • Slecht kunnen uiten van gevoelens

Naast omgevingsfactoren en persoonlijke eigenschappen zijn er ook bepaalde leefgewoontes die kunnen leiden tot stress. Weinig slaap, weinig beweging of weinig ontspanning zijn hier veel voorkomende voorbeelden van. 

Prestatiegerichtheid en perfectionisme zijn oorzaken van hoge stressgehaltes

Gevolgen van langdurige stress

Wellicht dat je een aantal van de oorzaken van stress herkent of ervaart. Maar wat zijn de gevolgen van (veel) stress op de lange termijn precies? Stress kan zowel lichamelijke als geestelijke gevolgen hebben. Langdurige of chronische stress geeft je een verhoogd risico op hartritmestoornissen, een hogere bloeddruk, het verzwakt je immuunsysteem en het kan leiden tot hevige reacties op angst. Stress kan ook leiden tot een burn-out of depressie. 

Welke vitamines verlagen stress? 

Vitamine B, Vitamine C en Vitamine D zorgen voor een verlaagd stressgehalte.  Daarnaast is zorgen voor voldoende beweging, goede slaap en een voedzaam dieet behoren tot de meest effectieve manieren om stress te kunnen verdragen of om stress te verminderen. Maar bepaalde vitamines kunnen helpen zeker tegen het verminderen van stress. 

Vitamine B en stress

Er zijn acht verschillende B vitamines die het lichaam nodig heeft. Van de B vitamines zorgen vitamine B12 en B6 voor het verlagen van stress. Ook verlagen ze gevoelens van depressie of angst. Vitamine B12 beïnvloedt onze gemoedstoestand, in stresssituaties heb je een grotere behoefte aan vitamine B12. In stresssituaties komen hormonen zoals adrenaline, noradrenaline en serotonine in grote hoeveelheden vrij, hierdoor wordt de vitamine B12-voorraad veel gebruikt. Wanneer je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt kan dit helpen om stress terug te dringen. Vitamine B12 zit bijna alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren.

Vitamine C en stress

Een vitamine C tekort wordt algemeen in verband gebracht met stress gerelateerde ziekten. Verschillende onderzoeken toonden aan dat supplementen met vitamine C een effect hebben om depressieve gevoelens te verminderen en de algemene stemming verbetert. Vitamine C komt veel voor in voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, aardappelen, tomaten, broccoli, spinazie en paprika. Mocht je je vaak gestrest voelen, kan een vitamine C tekort hier één van de oorzaken van zijn. 

Vitamine D en stress

Vitamine D staat ook wel bekend als de vitamine van de zon, vitamine D wordt namelijk door de huid aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. Het is een essentiële voedingsstof die van invloed is op veel vitale processen in het lichaam. Een vitamine D tekort kan bepaalde stress levels beïnvloeden en het kan je angstig en paniekerig maken. Echter zijn er veel tips over hoe je een vitamine D tekort kunt verhelpen. Vette vis, zeevruchten, melk, tofu en ontbijtgranen zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D. 

Magnesium en stress

Magnesium is een mineraal die nodig is voor de opbouw van je botten, opbouw van lichaamseiwit en de vorming van bot en spieren. Een magnesiumtekort maakt je gevoeliger voor stress. Deze stress zorgt er vervolgens weer voor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal, wat ervoor zorgt dat je magnesium voorraad afneemt. Doordat het tekort aan magnesium steeds groter wordt, leidt het ook tot meer stress. Je kunt je stress verminderen door meer magnesium tot je te nemen, dit kan via voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten of door supplementen. 

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium:

 • Noten en zaden
 • Volkoren granen
 • Vette vis
 • Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en andijvie
 • Bananen
 • Melkproducten
 • Vlees

Overige manieren om stress te verlagen

Naast voeding zijn er ook andere manieren om stress te verlagen, het is belangrijk om te zorgen voor meer rust. Het is algemeen bekend dat fysieke beweging stress verlagend werkt. Ook al ben je uit vorm of geen fanatieke sporter, iedere vorm van fysieke beweging kan stress verlagend zijn. Ook mediteren, een gezond dieet, meer lachen en sociaal contact zijn manieren om stress te verlagen. Daarnaast zijn kruiden als ashwagandha ook steeds populairder en zouden je stemming kunnen verbeteren.

Conclusie

Stress kan dus komen door omgevingsfactoren en persoonlijke eigenschappen, maar bepaalde leefgewoonten kunnen je stressniveau beïnvloeden. Je lichaam gebruikt de voorraden van bepaalde vitamines en mineralen in stressvolle periodes. Wanneer je veel en regelmatig stress ervaart is het verstandig om meer vitamine B, C, D en magnesium binnen te krijgen via voeding of supplementen. 

Als je last hebt van een vitamine tekort, dan kan het gunstig zijn om supplementen te gebruiken. Meer leren over vitamines, stress en algehele gezondheid? Lees dan de andere blogs op smylerweb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *